Suljemme kaikki toimipaikat


Eilen hallituksen tiedotustilaisuudessa ilmoitettiin maaliskuussa toteutettavasta sulkutilasta. Tämä sulkee ravintolat 8.-28.3.2021 ruoan ulosmyyntiä lukuunottamatta.

Tunturiviihde Oy:n kaikki ravintolat ovat toistaiseksi suljettuna 1.3.2021 alkaen.


Kenellekään ei liene enää epäselvää, että ravintola-ala on ollut veitsi kurkulla kohta vuoden. Koronatilanteen ja kiristyvien rajoitusten alla toimiminen ei ole ollut millään muotoa kannattavaa, mutta tähän asti on saatu pidettyä edes pieni osa työntekijöistä joillakin tunneilla töissä. Eilisessä tiedotustilaisuudessa uusista rajoituksista ja sulkutilasta puhuttiin ”loppukirinä” ja ”valona tunnelin päässä”, mutta tänne se ei millään tavalla sellaisena näyttäydy.


Miksi ravintolat olivat auki?

Koronaviruksen luoma tilanne on ollut hyvin epäoikeudenmukainen monellakin tavalla. Perheille ja yksinäisille, vanhuksille ja lapsille, nuorille, opiskelijoille, yrittäjille, työntekijöille, puhumattakaan esimerkiksi tapahtuma- ja kulttuurialan freelancereista. On kuitenkin hyvä muistaa, että siinä missä ravintola-, kulttuuri- tai matkailualan todellisuus on tämä, monelle yritykselle ja toimijalle kriisi on kääntynyt eduksi ja nämä toimijat tekevät tällä hetkellä jopa liikevaihdollista kasvua ja osinkoja jaetaan. Toisille, kuten tälle yritykselle, tappiot ovat hävyttömän suuret ja kasvavat kuusinumeroinen summan joka kuukausi. Valtaosa alan ihmisistä on jo menettänyt pysyvästi työnsä ja konkursseja tulee kevään aikana vielä lisää.

Mutta miksi ne ravintolat ovat olleet auki…? Kyse ei ole ahneudesta, itsekkyydestä tai välinpitämättömydestä. Kyse on yrityksen selviytymisestä ja yrityksestä turvata meille tärkeiden ihmisten toimeentulo. Kyse on viranomaisten määrittämästä hybridistrategiasta, jossa näennäisesti annetaan mahdollisuus harjoittaa liiketoimintaa tehden siitä samalla mahdotonta, koska meille käsittämättömästä syystä sulkumääräystä ei annettu jo viikkoja sitten. Kyse on siitä, että hallituksen lupaamat tukimuodot eivät ole auttaneet alaa, emmekä usko niiden auttavan alaa jatkossakaan, korukielisistä lupauksista huolimatta. Me olemme menettäneet liikevaihtoa 6 miljoonaa euroa ja saaneet kustannustukea 210 000 €. Kyse ei siis ole ollut kenenkään valinnasta toimia näin. Ravintola-ala ei voi siirtyä kotiin etätöihin nauttimaan kuukausipalkkaa ja huutelemaan muulle maailmalle ruudun takaa.

Asian takana on lainsäädäntö ja viranomaispäätökset. Suurin osa ravintoloista on tehnyt tappiota jo pitkään ja monet ovat auki vain tappion minimoimiseksi. Siinä sivussa ravintolan työntekijöiden arki on ollut täynnä koko ajan lisääntyviä erikoisjärjestelyitä, että asiakkaille olisi turvallista. Korona ei synny ravintoloissa ja tulee sinne aina jonkun tuomana. Ravintola ei voi valita asiakkaitaan eikä voi kajota yksilön toimintaan ja oikeuksiin kuin hyvin rajallisesti. Koska tässäkin laki suojaa enemmän yksilöä kuin ravintolaa. Kuitenkin ravintola on aina syyllinen, kun joku asiakas tulee ja altistaa muut.

Monissa muissa paikoissa, kuten esimerkiksi isoissa ruokakaupoissa ja rakennustyömailla on ollut laajoja tartuntaketjuja. Ovatko kauppiaat saaneet tappouhkauksia? Onko rakennustyömaiden henkilökuntaa uhkailtu prepaid-liittymien takaa kuukausia? Käykö kaupoissa innokkaat oman elämänsä koronapoliisit ahdistellen kuvaamassa asiakkaita ja laskemassa ihmisten etäisyyksiä? Onko sosiaalisen median syvät rivit huutaneet, että sulkekaa kaikki kaupat? Ahdisteleeko toimittajat asiakkaita ja henkilökuntaa muilla aloilla, onko pyydetty nimettömiä juttuvinkkejä kauppojen toiminnasta ja klikkien perässä julkaistu mitä tahansa? Toistaen, vaikka ravintolat ovat olleet auki, ei se ole ollut kannattavaa ja työolosuhteet ovat olleet jo pitkään henkilökunnalle kohtuuttomat.

Vaikka yleisesti puhutaan ravintola-alasta tai yrityksestä, ei pidä unohtaa, että monessa ravintolassa, kuten tässäkin, kaiken takana on yksi yrittäjä, joka kantaa sitä kaikista raskainta taakkaa ja vastuuta kaikesta ja kaikista yrityksessä. Yksin. Tämä yritys ei ole ole ns. jaettu riski eikä takana ole ison konsernin tai pörssiyhtiön ehtymättömiä rahahanoja.


Menestyjästä selviytyjäksi


Se, että selviämmekö tämän kriisin paremmalle puolelle, ei ole kiinni vain meistä, vaan täysin meistä riippumattomista asioista ja ulkopuolisista tahoista. Mikäli pystymme pysymään toiminnassa, rajoitukset poistuvat ja jonkinlainen normaali palaa, optimistisimmankin arvion mukaan menee koko ajan kasvavien tappioiden korjaamiseen pari vuotta ja vielä pidempään menee kääntää liiketoiminta positiiviseksi. Kiitos kaikille eri tahoille ja yhteistyökumppaneille, jotka ovat tulleet vastaan taloudellisesti ja tukeneet Tunturiviihde Oy:tä tässä selviytymistaistelussa kuluvan vuoden aikana.

Tilanne on osoittanut entistä vahvemmin yrityksemme vahvuuden: Yrityksemme henkilökunta on joustanut joka tilanteessa vaikka emme voi tarjota muuta kuin epävarmuutta ja he ovat olleet korvaamaton tekijä tässä selviytymisessä. Vaikka alamme on ollut koko vuoden kansan sylkykuppi. Vastakkaisasettelu ravintoloiden kanssa on ollut epäoikeudenmukainen ja siitä on kärsinyt taho, joka ei ole näitä sääntöjä luonut, vaan on vain yrittänyt selviytyä ja silti media, monet ihmiset ja päätösten myötä hallitus, ovat vain jatkuvasti lyöneet lyötyä uudelleen ja uudelleen. Suurin kiitos kuuluu henkilökunnalle jaksamisesta!

Veitsen terällä tasapainottelu on kuluttavaa ja tämän pandemian jälkiä tullaan korjaamaan koko yhteiskunnassa vielä vuosia. Tunturiviihde Oy:lle myönnetty vuoden 2020 Menestyjä-sertifikaatti tulee toivottavasti saamaan viereensä vuoden 2021 Selvitytyjä-pokaalin.


Neljäs kierros


Eilisen hallituksen tiedotuksen johdosta aloitamme neljännet YT-neuvottelut vuoden sisällä koskien koko konsernin henkilökuntaa, eli seitsemää ravintolaa ja koko yrityksen johtoa.

Tässä yrityksessä on töissä melkein 50 henkeä ja välillisesti ravintolamme on työllistänyt normaalin toiminnan puitteissa yli 100 henkeä.

Sunnuntaina viimeinen sammuttaa valot.