#supportyourlocal

Monesti on ääneen todettu, että ravintola-alalla ei ikinä hommat lopu. Kun menee hyvin, ihmiset lähtee baariin ja kun menee huonosti, ihmiset lähtee baariin. Sitten tapahtuikin jotain, mitä kukaan ei ole osannut ennakoida. Täällä Ihkussa tilannetta katsotaan luonnollisesti oman alan näkökulmasta ja tunnelma on ollut apea. Osui ja kovaa.

Kulunut kevät on ollut erikoinen

Maaliskuussa oltiin tilanteessa, että koko Suomi pysähtyi ja kenelläkään koko yhteiskunnassa ei ollut vastauksia, miten meidän tulisi toimia. Julkista keskustelua käytiin monelta kantilta, ajoittain hyvin paljon kärjistäen ja ravintola-ala oli ikävästi tikun nokassa. Jostain syystä koko ala ja sen toimijat demonisoitiin ja hyvin äkkiä olikin kaikki ovet kiinni. Millekään muulle toimialalle ei asetettu vastaavaa toimintakieltoa. Vakuutusyhtiöt pakenivat vastuuta ja hallituksen esittämiä korvauksia odotellaan vieläkin… Monella yrittäjällä on jo lopullisesti lappu luukulla.

Myös Ihkuissa kymmenet omat työntekijät jouduttiin lomauttamaan ja siinä sivussa sulkemisen myötä vaikutuksia näkyi monen yhteistyökumppanin toiminnassa. Tavarantoimittajat, järjestyksenvalvojat, artistit, dj:t, karaokevetäjät, siivoojat, mainostoimisto, kaikki muu ulkopuolinen henkilöstö… Kerrannaisvaikutus on todella laaja, mitä moni ei edes ottanut julkisessa keskustelussa huomioon. Eli jokaisen myydy tuopin tai drinkin eurot ei mene vain yrittäjän taskuun, vaan jakautuu aika monelle muullekin verojen jälkeen. Nyt jälkikäteen tämä on tullut hyvinkin selväksi eturintamassa alan puolesta puhuvien suusta. Kiitos siitä!

Kohti uutta tuntematonta

Mutta nyt käännämme katseen tulevaisuuteen. Tärkeä askel eteenpäin oli vihdoinkin hallituksen julkaisemat reunaehdot ravintoloiden avaamiselle. Vaikka asiaan liittyvästä politiikasta voidaan olla montaa mieltä, on hyvä muistaa, että pallo on heitetty meille eli ravintoloille, yrittäjille ja asiakkaille. Tärkeintä ja ennen kaikkea tuottavinta on nyt keskittyä kohtaamaan uusi ja tuntematon tulevaisuus, sillä koko ala tulee muuttumaan.

Miten me kaikki, ravintolat ja asiakkaat, toimimme 1.6. alkaen seuraavat viikot, määrittelee hyvin pitkälti, poistetaanko rajoituksia lisää juhannuksen jälkeen. Eli hieman karrikoiden ravintoloiden osalta isoin uhkatekijä ei niinkään ole tämä tartuntatauti, vaan ohjeiden ja sääntöjen noudattamatta jättäminen, toisten ihmisten huomioimattomuus, välinpitämättömyys… Suomalaisten sanotaan olevan kuuliaisia ja hyviä noudattamaan sääntöjä (ja jonottamaan). Nyt jos koskaan sitä ominaisuutta tarvitaan! Ollaan järkeviä, noudatetaan sääntöjä, niin saamme vapauden pitää vähän hauskaa ja siinä sivussa hävitämme tuon meitä kaikkia kurittavan vitsauksen.

Ihkuissa otetaan turvallisuuteen liittyvät asiat hyvin vakavasti. Haluamme osoittaa olevamme vastuullisia sekä toivomme, että asiakkaat kokevat olonsa Ihkussa turvalliseksi. Uuteen tilanteeseen liittyviä ohjeistuksia on pohdittu tarkkaan: henkilökunnan ohjeistus, etäisyydet, selkeät ohjeet asiakkaille, mahdollisimman korkea hygienia ja lisäksi laulajille mikkeihin suojat.

Festarit sekä muut tapahtumat on nyt peruttu ja matkustelu on tämän kaiken seurauksena kuluvana kesänä vähäisempää. Kaikki ravintolat ja yrittäjät toivovat, että nyt annettaisiin mahdollisuus oman kotipaikkakunnan kohteille ja ravintoloille sekä kaikki olisivat #supportyourlocal -talkoissa kaikilla omilla toimillaan.

Nyt jos koskaan rakkaat asiakkaat, äänestäkää jaloillanne ravintoloiden tulevaisuuden puolesta!


Teksti Maria Olin-Bolin