Tekijät Ihkun takana – Osa 2

Yhteishenki luo Ihkun ja sen tunnelman

Blogisarjan toisessa osassa suuntaamme katseemme sinne mistä kaikki alkoi – Levin Ihkuun. Pitkäaikaiset työntekijämme kertovat, mikä saa heidät vuosi toisensa jälkeen palvelemaan asiakkaita ammattitaidolla ja innostumaan töistään tunturissa.

Mikko on kuulunut Levin Ihkun vakiokalustoon aina sen avaamisesta lähtien. Hän päätyi Ihkuun töihin oltuaan jo aiemmin töissä Ihkun omistajan Tomi Keisalan entisessä yrityksessä paistamassa pizzaa. Nykyisin Mikko toimii järjestyksenvalvojien esimiehenä, mutta ennen hänet löysi vielä tiskin takaa tarjoilemassa juomia.

– Tuli tilaisuus siirtyä ovihommiin ja silloin se kiinnosti enemmän ihan vain vaihtelun vuoksi.

Vaihtelun ja uusien haasteiden takia Mikko kokeekin viihtyneensä hyvin Ihkussa jo 10 vuotta. Työnkuvaa on saanut vaihdella, hommat ovat haastavia ja aina löytyy uusia projekteja. Lisäksi Mikko on ollut mukana avaamassa niin Oulun kuin Tampereenkin Ihkua ja tuonut sitä kautta osaamistaan sekä Ihkun henkeä myös muiden paikkakuntien ravintoloihin.

Levin Ihku on ehtinyt muuttua paljon vuosien aikana. Mikon mukaan ensimmäisenä vuonna Ihku oli vielä hieman alkuillan pubin maineessa, mutta on sittemmin yökerhon avaamisen myötä noussut yhdeksi Levin isoimmista bilemestoista.

Järjestyksenvalvojat tulevat usein baareihin ulkopuolisilta toimijoilta. Levin Ihkussa on kuitenkin päädytty ratkaisuun, jossa koko henkilökunta on saman firman väkeä. Mikon kokemuksen mukaan tämä luokin tiiviimmän työyhteisön, mikä näkyy myös asiakkaille.

– Täällä on hyvä työporukka. Pelataan samaan pussiin kaikki, ammattilaisia on niin tiskin takana kuin ovellakin, Mikko toteaa.


Blokkarista ravintolapäälliköksi

Hyvä esimerkki tiskin takaa löytyvästä ammattitaidosta onkin Levin Ihkun ravintolapäällikkö Nina, joka on ollut tuttu näky Ihkussa jo vuodesta 2011. Hänen reittinsä ravintolapäälliköksi on kokenut monia vaiheita, sillä Nina on aloittanut uransa Ihkussa blokkarina ilman aikaisempaa työkokemusta ravintola-alalta. Lisäksi hän ehtinyt tekemään myös lipunmyyjän ja baarimikon hommia. Silloin tällöin Ninasta on kuitenkin yhä mukavinta hypätä blokkarin rooliin.

– Opiskelin Oulussa, mutta kävin Levillä ratsastuskoululla töissä lomilla ja muilla vapailla. Kaverilta kuulin, että Ihkuun tarvittaisiin blokkaria ja halusin kokeilla, miltä se maistuisi. Siitä se sitten lähti, Nina kertoo.

Ammattitaidosta Nina kiittääkin oppia, jonka on saanut Ihkussa työskennellessään.

– On ollut todella opettavainen matka olla täällä töissä. Kaikki asiat mitä töissäni teen, on Ihkussa työn ohella opittua. Se onkin paras tapa oppia uutta, kun tekee ja joku neuvoo vierestä.

Ihkussa uudet tuulet puhaltavat jatkuvasti ja Ninasta onkin hauskaa, kuinka Levillä ollaan palaamassa juurille ruoan suhteen, kun Pub Old Mates ja pian avattava Frendi aloittavat ruokatarjoilun. Vaikka Ihkusta ei enää pizzaa saakaan, ei nälkää tarvitse silti kokea.

Ninan mukaan Ihkun tunnelma on paljon asiakkaiden ansiota. Ihmiset ovat Ihkussa usein hyvällä tuulella ja he ovat tulleet pitämään hauskaa, esimerkiksi lomailemaan Leville. Henkilökunnallakin on näppinsä pelissä tunnelman luomisessa.

– Meillä on hauskaa töissä, mikä kyllä välittyy asiakkaille. Hyvät bileet lähtevät henkilökunnasta ja ilmapiiri tarttuu asiakkaisiin. Tähän tunnelmaan on myös osansa karaokevetäjillä ja DJ:llä.


Laulattaminen leipälajina

Blogisarjan ensimmäisessä osassa esiintyneen Antin lisäksi Ihkun karaokea pyörittävät monet muutkin pitkäaikaiset Ihkun ammattilaiset. Vili on ollut alusta saakka mukana laulattamassa bilekansaa kopistaan. Hän päätyi Ihkuun bändihommien kautta kuultuaan, että Ihkussa olisi tarvetta hyville karaokeisännille.

Vaikka perusidea on säilynyt Ihkussa kaikki vuodet samana, on muutosta silti tapahtunut, eikä suunta ole ollut huono.

– Alusta alkaen täällä on ollut hyvä henki, paljon on oppinut tuntemaan hienoja ihmisiä. Uudet työkaverit ovat tulleet hienosti osaksi porukkaa ja tuoneet mukanaan oman energiansa parantaen porukan fiilistä entisestään.

Karaoken suhteen Vilillä on omat konstinsa saada juhlakansa viihtymään. Tarkoitus on rakentaa sellaiset puitteet, että asiakkaista on mukava lauleskella ja heille tulee hyvä fiilis. Hän on kokenutkin erityisesti Ihkun työympäristön olevan tähän oiva paikka, jonne on aina tervetullut olo niin henkilökunnan kuin asiakkaidenkin toimesta.

– On erittäin mukavaa tulla töihin. Ei täällä muuten niin kauaa olisi viihtynyt.

Ihkun suosion Vili kokee olevan useiden asioiden summa. Tarjolla on monenlaista viihdykettä karaokesta yökerhoon. Se on toimiva resepti, joka ei kulu.

Asiakkaille terveiset ovatkin yksinkertaiset.

– Tulkaahan laulamaan, Vili toivottaa iloisesti.


Teksti Eelis Hirvelä/ Bar Ihku Tampere