Tekijät Ihkun takana – Osa 3

Januskia ja tanssilattian tunnelmaa

Ihkussa mennään karaoke edellä, mutta se ei ole kaikki kaikessa. Tärkeää roolia menestyksessä näyttelee myös yökerho, joka löytyy jokaisen paikkakunnan Ihkusta. Blogisarjan kolmannessa osassa keskitymme Ihkun yökerhon ammattilaisiin ja siellä kehiteltyihin juomiin.

Kun Antti valmistelee ja avaa Ihkun yökerhon, on se tuttua hommaa hänelle aina Helsingistä Leville. Hän on työskennellyt jokaisessa Ihkussa uransa aikana. Ihku tarjoaa myös mahdollisuuden edetä ja joulukuussa 2019 Antti aloitti Ihku Helsingin ravintolapäällikkönä!

Alun perin seinäjokelaisen Antin ura Ihkussa alkoi Leviltä noin seitsemän vuotta sitten. Hän oli töissä toisessa ravintolassa ja päätyi kyselemään Ihkun henkilökunnalta mahdollisuutta tulla tekemään vuoroja. Syy tähän oli selkeä.

– Ensimmäisen kerran kun kävin Levin Ihkun yökerhossa, tuli sellainen olo, että täällä olisi hienoa olla töissä.

Lyhytaikaiseksi tarkoitettu Levin reissu venyikin reilu kuuden vuoden mittaiseksi, kun paikka aukesi Ihkun työyhteisöstä. Samalla tutuksi ovat tulleet muidenkin kaupunkien Ihkut. Antti näkee vahvuutena sen, että jokaisen kaupungin työntekijät ovat ammattitaitoisia ja kokeneita asiakaspalvelijoita.

– Jokaisessa Ihkussa on omanlaisensa tyyli tehdä hommia. Henkilökunta on kavereita, eivätkä vain työkavereita. Ei täältä ole halua lähteä, Antti avaa.

Asiakkaan näköistä palvelua

Ihkun yökerhoa Antti kuvaa paikkana, mihin asiakas voi tulla viihtymään karaoken yhteydessä tai nauttimaan koko illasta tanssilattian vilinään. Jokainen yökerho on mietitty kaupunkikohtaisesti vastaamaan aina sen vaatimia tarpeita.

– Koko ajan ollaan nostettu drinkkien laatua, kuitenkin niin, että hyvä ja nopea asiakkaan palveleminen ei kärsisi.

Omalla tyylillään Antti haluaa luoda asiakkaan tarpeita vastaavan palvelutilanteen yökerhoon. Nopeus on valttia, mutta asiakkaan halutessa hän mielellään keskittyy myös erikoisemman juoman tekemiseen. Palaute on tärkeää ja antaa mielenkiintoa yhä uudestaan työhön.

– Jos asiakas esimerkiksi pitää tekemästäni drinkistä, kehuu työskentelyäni tai antaa muuten hyvää palautetta, tuo se hyvän fiiliksen ja hymyn korviin asti. Silloin tuntuu, että on oikeassa paikassa.

Antti on intohimoinen juomien tekijä ja kehittelijä, josta osoituksena on vuoden 2017 Lapin drinkkimestarin titteli. Maut ja drinkkien sekoittaminen ovat kiehtoneet häntä jo nuoresta lähtien.

Uransa aikana Antti on päässyt kehittelemään Ihkulle monta juomaa, joista asiakkaat nauttivat edelleen.

Suihkusta BB-taloon

Joskus ideat saattavat syntyä mitä oudoimmissa paikoissa. Esimerkiksi Antin kehittelemät shotit Januski, Ruuti ja Hellu ovat kaikki keksitty suihkussa.

– Aika hyvä paikkahan se suihku tuntuu olevan ideoimiseen, Antti naurahtaa.

Tunnetuin Antin keksimä juoma on Jaloviinan ja itsetehdyn kinuskin yhdistelmä Januski, jota löytyy jokaisen Ihkun tiskiltä. Lisäksi Januski on ehtinyt esiintymään Big Brother -talossakin, asukkaiden nauttiessa sitä Bar Ihkun tunturibileissä viimeisimmällä kaudella.

– Januski on kehitelty Levillä Ihkujen väliseen myyntikisaan. Ostelin erilaisia kastikkeita, aina kinuskista mansikkaan. Hain yhteensopivia makuja ja tein niistä testipulloja. Kinuskinen versio osoittautui suosikiksi. Kävin sitten hakemassa kymmenenkunta purkkia kinuskikastiketta kaupasta ja tein sitä lisää. Se oli niin suosittua, että kaikki myytiin loppuun ensimmäisenä iltana, Antti muistelee.

Suosion myötä hän päätyi tekemään kinuskikastikkeen itse, jonka myötä juoman maku vain parani.

Uutuutena Antti on kehittänyt Dr. Ö nimisen drinkin Ihkulle yhteistyössä Altian kanssa. Inkiväärin ja rommin makuinen juoma sopii Ihkun valikoimaan.

Hyvää fiilistä musiikin kautta

Ihkun yökerho ei kuitenkaan lepää vain hyvien juomien ja baarimikkojen palvelun varassa. Peik, eli DJ Justin Case, on soitellut Ihkujen yökerhoissa jo neljä vuotta tanssikansan iloksi. Nykyään hän toimii lisäksi Ihkun DJ vastaavana ja konsulttina.

– Vastuullani on löytää jokaiseen Ihkuun sen paikkakunnan tyylinen tiskijukka, Peik avaa.

Ihkuun hän päätyi Legendaarisen Levi-Äijän suosituksesta ja on viihtynyt siitä lähtien. Peikillä on takanaan vankka 15 vuoden kokemus soittamisesta erilaisissa baareissa ja tapahtumissa.

Ihkun yökerhossa on silti omat haasteensa.

– Ihku on monipuolinen paikka ja haastava soittoympäristö. Musiikki skaala, jota soitetaan, on laaja. Pitää hallita useat tyylit, jotta pärjää.

Tärkeintä Peikin mukaan on kuunnella asiakkaiden toiveita, keskustella heidän kanssaan. Tarkoituksena on luoda kokemus, jossa musiikki kuulostaa hyvältä ja sujuvalta. Asiakkaiden ilosta saa itsekin voimaa.

– Eniten työssäni antaa se, kun asiakkaat viihtyvät, tanssivat ja nauravat. Jos heillä on hauskaa, se kertoo siitä, että on palvellut asiakkaita hyvin. Silloin myös häiriöitä on vähemmän. Jos kaikki ovat iloisia, he tuskin haluavat tapella keskenään. Siihen pystyy vaikuttamaan musiikilla ja hyvällä fiiliksellä, Peik summaa.


Teksti Eelis Hirvelä/ Bar Ihku Tampere